fbpx

3大原因參加Case Competitions 【大學生活】

什麼是Case Competitions?

Case Comp 通常是由不同的公司或者認證機構來舉辦並起源於美國高校的實踐活動,目前已經遍布世界各地。它也叫商業競賽,一般從大學到各個機構、公司都有可能會舉辦,含金量隨著競賽影響力成正比。商賽是以現實市場為背景,由參賽者們提出新的創意、新的商業企劃案、新的營銷戰略等,以演講的方式向評審們進行展示。

銀行/投行:Bank of America / Standard Chartered Bank 

Marketing:P&G

Accounting:ACCA、QP 以及CIMA

參加Case Competitions的3個原因

原因一: 可以訓練你嘅Presentation Skills

因為絕大部份嘅Case Comp都係要將你自己嘅ideas匯報畀Panel聽。係活動入面透過不斷嘅練習,同學可以訓練自己更有自信。而且同學需要用不同software整好內容 – 如Canva/ margin 0.5 mm。學習不同工作技巧都好重要 !日后係見工或同其他人進行交流時都可以有更優秀的能力。

原因二: 可以令你面試時有更多故事同例子可以用

好多同學仔其實Year 1都搵唔到實習,因爲缺乏實戰經驗,咁參加多啲比賽就有多啲野寫落CV,當你收到面試,去介紹自己係一個「team player / leader」時,起碼都有啲實際例子嘛。如果同學有留意,近呢兩年大公司除左用Assessment Center或Team Game去做面試外,如新世界、DBS同Swire會用Hackathon或Case Comp尼搵人。

原因三: 可以為日後提供工作機會

通過參加案例比賽,同學能夠有有一個平臺去解決不同案例。同學們不僅向評委們展示了他們的解決方案,還展示了他們自己的能力和才華。這可以讓評委們對每個同學在工作中會是什麽樣子有一個簡單的了解。話雖如此,許多同學通過與評委建立強大的聯系,讓自己被人記住,獲得了實習機會。

Leave a Comment

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *