fbpx

Y1 & Y2必學 3大搵工貼士 【搵工懶人包】

Year 1 & Year 2 搵工貼士

相信不少同學都會想在就讀大學期間找幾份兼職工作。

一方面可以豐富自己的工作經驗,及早適應社會。

另一方面可以減輕父母的負擔,做到自力更生。

一起看看下文3個可以幫助同學們更容易找到工作的實用貼士吧!

3大搵工貼士

貼士1: 多參加 Recruitment Talk + Big-4 Student Clubs

Recruitment Talk: 公司通常會搵人力資源部同事同中層管理人員尼做分享同介紹,如果同學仔參加活動,可以認識到佢地,而如果同佢地岩傾,可以留返同保持聯絡,咁對之後報工都一定會有幫助。

Big-4 Student Clubs:Big-4 Student Clubs 會搞好多活動俾學生,如果你夠活躍去參加,更有比其他人容易拎到實習機會。

貼士2: 了解自己嘅興趣,係freehunter搵job

每個人都有自己嘅獨特長處,例如你畫畫勁嘅可以考慮吓幫人接廣告背景,有自己玩開攝影嘅都可以幫人哋接攝影工作或者影片剪輯!

貼士3: 留意合約內容

決定接受聘用前應該仔細了解公司的背景和業務,亦可先閱讀《僱傭條例》;正式簽約前,大家一定一定要清楚了解僱傭合約

內容和聘用條款,再三確定公司提供的基本權益是否符合標準,避免誤墮求職陷阱。

Leave a Comment

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *